Bebeklerde Su Çiçeği Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde su çiçeği, bulaşıcı bir viral hastalıktır ve her yaş grubunda görülebilir. Hastalığın belirtileri arasında halsizlik, ishal ve deride döküntü yer alır. Tedavi sürecinde ateş düşürücü ve kaşıntı giderici ilaçlar kullanılabilir. Doktor kontrolü önemlidir.
Bebeklerde Su Çiçeği Belirtileri ve Tedavisi
21 Ağustos 2024
Bebeklerde su çiçeği, her yaş grubunda görülebilen su çiçeği hastalığı, yeni doğan bebekler dahil olmak üzere yaş fark etmeksizin herkeste ortaya çıkabilir. Oldukça bulaşıcı, viral ve önlem alınmaz veya aşı yapılmaz ise ölüme bile götürebilen ciddi bir hastalıktır. Bebeklerde çoğunlukla bulaşma yoluyla meydana gelir. Eğer evde su çiçeği hastalığına yakalanmış bir kişi varsa bebeğin de hastalığa yakalanma ihtimali çok yüksektir. Bunun dışında bebeklerde su çiçeği durumu en fazla 4-5 yaş grupları arasında ortaya çıkmaktadır.

Bebeklerde su çiçeğinin kuluçka dönemi 10-15 gün arasında değişkenlik gösterebilir. Ancak hastalık çoğunlukla temastan 13 gün sonra görülmeye başlar. Bebeklerde hastalığın ilk belirtisi halsizlik, ishal ve deride döküntü şeklinde görülür. Birkaç gün içinde döküntü olan kısımlarda kırmızı benek şeklinde yuvarlak yaralar meydana gelebilir. Bu yaralar bebekte iz bırakmayabilir. Bebek, eğer hareket edecek büyüklüğe gelmişse yaraların kaşıması halinde iz kalma olasılığı artabilir.

Bebeklerde Su Çiçeği Belirtileri Nelerdir?


Bebeklerde görülen su çiçeği hastalığının belirtileri, yetişkinlerde görülen su çiçeği hastalığı ile hemen hemen aynıdır. Ancak bebeklerin bünyesi daha hassas olduğundan iyileşme ve hastalığı atlatma süreci daha uzun ve sıkıntılı olabilir. Vücudun bazı yerlerinde kırmızı benek şeklinde yaralar görülebilir. Bu yaralar oldukça kaşıntılı ve kişiyi rahatsız edecek düzeydedir. Eğer yaralar şiddetli şekilde kaşıntıya yol açar ve bebeği çok fazla rahatsız ederse, nemli bir bezle vücut hafif şekilde silinebilir. Böylelikle bebekte bir rahatlama oluşacaktır. Ancak bebeğin vücudunu silerken çok yavaş ve nazik davranmak gerekir. Aksi halde tahrişe yol açabilir.

Lezyonların verdiği rahatsızlık sadece kaşıntı değil, bölgede yanma hissi de verebilir. Kişide görülen bu yanma hissine iyi gelecek en önemli yöntem, nemli bir bezle hafif şekilde lezyonlara masaj yapmaktır.

Bebeklerde su çiçeği rahatsızlığında deride görülen kırmızı renkli yaraların iz bırakmasını önlemek için bebeğin eline eldiven giydirmek iyi gelebilir. Aksi halde yarada kaşıma ile kopma görülebilir, bu da bölgede iz kalmasına yol açabilir. Su çiçeğinden dolayı oluşan izlerin deriden geçme olasılığı çok düşüktür.

Bebeklerde Su Çiçeği Tedavisi Nasıl Yapılır?


Hastalığın durumuna göre iyileşme sürecinde tercih edilecek yöntem farklı olabilir. Öncelikle bu hastalık bebekte ateş olmasına neden oluyorsa ateş düşürücü verilebilir. Böylelikle bebeğin rahat uyuması sağlanabilir. Deride oluşan lezyonlar kaşıntı ve döküntüye yol açıyorsa bunun için losyonlar verilmektedir.

Bebeğin yaşına göre alınması gereken ilaçlar değişkenlik gösterebilir. Özellikle bu süreçte ateş düşürücü ve ağrı kesici şuruplar birinci planda tutulur. Eğer hastalığın varlığı devam ederken yüksek ateş gerçekleşir ise bebeğin iyileşme süreci de kısalabilir. Hem bunu önlemek için hem de bebeğin sağlığı ilk planda tutularak ağrı kesici ateş düşürücü şurup evde mutlaka bulundurulmalıdır. Bebekte eğer su çiçeği hastalığının varlığı gözlenmiş ise mutlaka zaman kaybetmeden doktora gitmek gerekir. Bebeğin bu hastalığı kolay bir şekilde atlatabilmesi için gerekli önlemler alınmalıdır.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Üzer 22 Temmuz 2024 Pazartesi

Evde su çiçeği olan bir yetişkin var ve 3 aylık bebeğim var, bebeğimin de bu hastalığa yakalanma ihtimali yüksek mi? Hastalığın kuluçka dönemini nasıl anlayabilirim ve belirtilerini nasıl fark edebilirim? Bebeklerde su çiçeğinin iz bırakmaması için neler yapmalıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Üzer,

Bebeğinizin su çiçeğine yakalanma ihtimali, evde bu hastalığı taşıyan bir yetişkin olduğunda artabilir. Su çiçeği, hava yoluyla ya da doğrudan temasla kolayca bulaşabilir. Bu nedenle, enfekte kişi ile teması minimuma indirmek önemlidir.

Su çiçeğinin kuluçka dönemi genelde 10-21 gün arasında değişir. Bebeğinizde su çiçeği belirtileri olarak ateş, halsizlik, iştahsızlık ve kızamık benzeri döküntüler gözlemlenebilir. Bu döküntüler genellikle yüzde, karında ve sırtında başlar, sonra vücudun diğer bölgelerine yayılır.

Bebeğinizde su çiçeği izlerinin kalmaması için, kaşıntıyı azaltmaya yönelik tedbirler alabilirsiniz. Doktorunuzun önereceği kaşıntı giderici losyonlar ve ilaçlar kullanabilirsiniz. Ayrıca, bebeğinizin tırnaklarını kısa tutarak kaşıntıdan kaynaklanan yaralanmaları önleyebilirsiniz.

Sağlıklı günler dilerim!

Çok Okunanlar
Su Çiçeği Bulaşıcı mı?
Su Çiçeği Bulaşıcı mı?
Haber Bülteni
Güncel
Su Çiçeği Bulaşma Yolları?
Su Çiçeği Bulaşma Yolları?
Güncel
Su Çiçeği Çeşitleri Nelerdir?
Su Çiçeği Çeşitleri Nelerdir?