Gebelikte Su Çiçeği Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Gebelikte Su Çiçeği Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Su Çiçeği

Gebelik sırasında su çiçeği, genellikle bu hastalığa karşı önceden bağışıklık kazanmamış kadınlarda görülür. Su çiçeği, çocukluk döneminde yaygın olarak geçirilen bulaşıcı bir hastalık olduğundan, birçok kadın bu hastalığı önceden geçirmiş ve bağışıklık kazanmış olur. Ancak, su çiçeği geçirmemiş kadınlar da gebelik döneminde bu hastalığa yakalanabilirler. Gebelik sırasında su çiçeği geçiren kadınlar, bu durumu çok ağır bir hastalık süreci olarak deneyimleyebilirler. Gebelikten önce su çiçeği geçirip geçirmediğini hatırlamayan kadınlar, basit bir kan testi ile bağışıklık durumlarını öğrenebilir ve uygun önlemleri alabilirler.

Gebelikte Su Çiçeği Etkileri Nelerdir?

Gebelik, kadının kendini her türlü olumsuzluktan koruması gereken hassas bir dönemdir. Eğer su çiçeğine karşı bağışıklık yoksa, hastalığın gebelik üzerindeki etkileri, hangi süreçte geçirildiğine bağlı olarak değişir. Gebeliğin ilk üç ayında veya altıncı ayında su çiçeği geçirilirse, bebekteki Konjenital Varisella Sendromu (CVS) gelişme olasılığı düşük olur. Ancak gebeliğin 13. ve 20. haftaları arasında su çiçeği geçiren kadınların bebeklerinde CVS riski oldukça yüksektir.

Konjenital Varisella Sendromu (CVS) gelişen bebeklerde doğumda şu sorunlar görülebilir:

  • Ciltte yara izleri
  • Kol ve bacaklarda kusurlar
  • Kafanın küçük olması (mikrosefali)
  • Görme sorunları

Gebelik sırasında su çiçeği geçirildiğinde, detaylı ultrason analizleri yapılarak bebeğin durumu dikkatle izlenmelidir. Su çiçeği geçiren gebe kadınlar, doktor kontrollerini sıklaştırmalı ve bebeğin gelişimini daha detaylı takip etmelidir.

Gebeliğin son üç ayında su çiçeği geçirilirse, bebek daha az zarar görebilir. Su çiçeğinin başlangıcından beş gün sonra, anne adayının vücudu antikor üretmeye başlar. Bu antikorlar plasenta yoluyla bebeğe geçerek, bebeğin bağışıklık sistemi için koruma sağlar. Doğumdan önceki 20 gün içinde anne adayının su çiçeği geçirmesi durumunda, bebek de bu hastalığı geçirir. Ancak anneden geçen antikorlar sayesinde bebek, su çiçeğini geçirirken ciddi sağlık sorunları yaşamaz.

Gebelikte Su Çiçeği İçin Hangi Önlemler Alınmalıdır?

Planlı bir gebelik söz konusuysa, anne adayları gebelikten önce su çiçeğine karşı bağışıklık durumlarını kontrol ettirmek için kan testi yaptırmalıdır. Bu sayede gebelik süresince su çiçeğinden korunmak için gereken tedbirleri alabilirler. Gebelik süresince özellikle su çiçeği salgınları varsa, kalabalık ortamlardan kaçınmalı ve varsa diğer çocuklarla teması azaltmalıdırlar. Bu önlemler, anne karnındaki bebeğin sağlığını olumlu yönde etkileyecektir. Daha önce su çiçeği geçirmiş olan kadınlar için gebelikte su çiçeği riski bulunmamaktadır çünkü bu kadınlar bağışıklık kazanmışlardır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Su Çiçeği İzi Nasıl Geçer?

Su Çiçeği İzi Nasıl Geçer?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Su Çiçeği Kuluçka Süresi

Su Çiçeği Kuluçka Süresi

Su Çiçeği Bulaşma Yolları?

Su Çiçeği Bulaşma Yolları?

Su Çiçeği Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Su Çiçeği Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Yetişkinlerde Su Çiçeği Belirtileri ve Tedavisi

Yetişkinlerde Su Çiçeği Belirtileri ve Tedavisi

2 Aylık Bebekte Su Çiçeği Belirtileri ve Tedavisi

2 Aylık Bebekte Su Çiçeği Belirtileri ve Tedavisi