Su Çiçeği Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
26 Temmuz 2024

Su Çiçeği Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Su çiçeği hastalığı, Varicella Zoster virüsünün yol açtığı bulaşıcı bir hastalıktır. Aynı zamanda bu virüs zona hastalığına da neden olabilir. Çocukken su çiçeği geçiren kişiler, yetişkinlik dönemlerinde zona hastalığına yakalanma riski taşır. Varicella Zoster virüsünün neden olduğu halsizlik, yorgunluk, ateş, kaşıntı, kızarıklık ve su toplamış kabarcıklar gibi belirtilerle kendini gösterir. Su çiçeğine yakalanan çocukların bir kısmında yüksek ateş, kaşıntı ve hastalığa sebep olan döküntüler, sıvı kaybı ve baş ağrısı gibi semptomlar ortaya çıkar. Su çiçeği genellikle çocuk yaşlarda görülür, fakat çocukken geçirmeyen yetişkinler de hastalığa yakalanabilir ve yetişkinlerde daha zor bir süreç yaşanır.

Su Çiçeği Hastalığının Belirtileri

Hastalığın kuluçka dönemi bir ile üç hafta arasındadır ve üçüncü hafta sonlarına doğru belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Bu belirtiler yüksek ateş ve deride kızarıklıklar şeklinde başlar. Grip benzeri belirtilerle başlayan hastalık, kızarıklıkların üstünde su kabarcıkları olarak ortaya çıkar. Daha sonra bu su kabarcıkları kaşıntıya dönüşür. Döküntüler kaşıntılı, farklı boyutlardadır ve içi su dolu kabarcıklar halindedir. 6-7 gün içinde kabarcıklar sönüp kabuklanmaya ve kurumaya başlar. Bu noktada mikrop bulaşıcılık özelliğini kaybeder. Su çiçeği vakalarının büyük bir kısmı 15 yaş altı çocuklarda görülmektedir. Kabarcıklar su toplama döneminden sonra kabuklanarak iyileşme sürecine girer ve hastalığın iyileşme süreci yaklaşık 7-10 gün sürer. Kaşıntı sebebiyle patlayan ve dağılan kabarcıklar enfeksiyon kapabilir. Bu enfeksiyonlar nedeniyle su çiçeği iz bırakabilir. Döküntüler çoğunlukla yüzde, saçların arasında, kollarda, bacaklarda ve vücutta görülür. Hamilelerin dikkat etmesi gerekir, aksi takdirde bebek kaybına neden olabilir.

Su Çiçeği Hastalığı Nasıl Bulaşır

Su çiçeği son derece bulaşıcı bir hastalıktır. Varicella Zoster virüsü havada 1-2 saat kalabilir ve çok çabuk çoğalan bir virüstür. Hasta kişiyle doğrudan temas, öksürme veya hapşırma ile havaya yayılan virüsler, diğer kişilere solunum yoluyla bulaşır. Temastan 3-4 gün içinde virüs üst solunum yoluyla lenf bezlerinde çoğalır. Virüs bulaştıktan yedi gün içinde karaciğer ve dalak başta olmak üzere diğer organlara dağılır ve üremeye devam eder. Bu evrelerden sonra 3-4 gün içinde hastalık belirtileri ortaya çıkar ve ateşlenme, kızarıklıklar ve döküntülerle kendini gösterir.

Su Çiçeği Hastalığının Zararları

Su çiçeği nadiren de olsa komplikasyonlara yol açabilir. Deri altında, akciğerlerde ve eklem yerlerinde görülen bakteriyel enfeksiyonlar su çiçeği enfeksiyonunda ortaya çıkabilir. Hastalık bazı çocuklarda iç organlara yayılabilir. Enfeksiyon sırasında ağrıyı ve ateşi kesmek için kesinlikle aspirin verilmemelidir. Aspirin alındığında karaciğerde ve beyinde tahribata sebep olur ve Reye sendromuna yol açar. Reye sendromu, aspirin ve benzeri ağrı, ateş düşürücü ilaçlar nedeniyle ortaya çıkan bir durumdur. Bu tür durumlarda karaciğerde yağ birikir, beyinde basınç çok yükselirse ölümle sonuçlanabilir. Karaciğerde enfeksiyon riski olduğunda zatürre olma ihtimali yüksektir. Bu durumda mutlaka hastaneye yatış gereklidir, aksi takdirde ölümle sonuçlanabilir.

Su Çiçeği Hastalığının Tedavi Şekli

Su çiçeği tedavisinde genellikle antibiyotik verilmez. Hastalığı geçiren çocuklar sıcak ortamda kalırsa terler ve kaşıntı artar. Mümkünse çocuğa ılık duş aldırmak iyi gelecektir. Kaşıntıyı hafifletmek için krem veya losyon kullanılabilir. Ateş yaklaşık 7 gün sürebilir. Bu tür durumlarda ve ağır vakalarda mutlaka hastaneye başvurulmalıdır, yoksa ciddi ve ölümle sonuçlanabilecek durumlar ortaya çıkabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Şenkal

26 Temmuz 2024 Cuma

Su çiçeği hastalığını çocukken geçirmiş birisi olarak, ileride zona hastalığına yakalanma riskim gerçekten var mı? Bu belirtilerle karşılaştığımda ne yapmam gerekiyor? Ayrıca, su çiçeği olan birine temas ettiğimde ne kadar süre içinde hastalığın belirtileri ortaya çıkar?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

ޞenkal, su çiçeği hastalığını çocukken geçiren birisinin ileride zona hastalığına yakalanma riski gerçekten vardır. Su çiçeği virüsü, vücudunuzda uykuda kalabilir ve yıllar sonra zona olarak yeniden aktif hale gelebilir. Zona belirtileriyle karşılaştığınızda, özellikle ciltte döküntü ve ağrı hissediyorsanız, bir doktora başvurmanız önemlidir. Su çiçeği olan birine temas ettiğinizde, belirtiler genellikle 10-21 gün içinde ortaya çıkar. Bu süre zarfında dikkatli olmanız ve belirtileri takip etmeniz önerilir. Sağlıklı günler dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Su Çiçeği İzleri Nasıl Geçer?

Su Çiçeği İzleri Nasıl Geçer?

Su Çiçeği Kaç Günde Geçer?

Su Çiçeği Kaç Günde Geçer?

Su Çiçeği Kuluçka Süresi

Su Çiçeği Kuluçka Süresi

Su Çiçeği Çeşitleri Nelerdir?

Su Çiçeği Çeşitleri Nelerdir?

Yüzdeki Su Çiçeği İzleri Nasıl Geçer?

Yüzdeki Su Çiçeği İzleri Nasıl Geçer?

Güncel

Bebeklerde Su Çiçeği Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Su Çiçeği Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Su Çiçeği Duası Okunuşu ve Anlamı

Su Çiçeği Duası Okunuşu ve Anlamı